FOLKEFIENDER – om sannhetens pris og vitenskapens sjel

kr 228kr 289

FOLKEFIENDER – om sannhetens pris og vitenskapens sjel

Forfatteren Trond Skaftnesmo fikk i oktober 2011 et Fritt Ord-stipend for å skrive bok om de tre ”folkefiendene” – Andrew Wakefield (vaksiner), Olle Johansson (stråling) og Árpád Pusztai (GMO). Boken kom ut medio november 2012.

Clear selection
Varenummer: PA_FOLKEFIENDER Kategorier: ,

Beskrivelse

FOLKEFIENDER – om sannhetens pris og vitenskapens sjel

En bok om sannhetens pris og vitenskapens sjel
I sitt skuespill En Folkefiende (1882) reiste Henrik Ibsen en bauta over den  ene – Dr. Stockmann – som var villig til å betale sannhetens pris og gå på tvers av ”den kompakte majoritet”. Slike stabukker kan også takkes for mange fremskritt i vitenskapen. Det mest kjente eksemplet i moderne tid er kanskje Ignaz Semmelweis, som i 1847 oppdaget hvordan barselfeber kunne forebygges. På klinikkene i Wien tok barselfeber livet av inntil 35% av de fødende. Merkelig nok var dødeligheten lavere på de avdelinger der det kun arbeidet jordmødre, enn der det var leger og studenter. Jordmødrene deltok nemlig ikke i obduksjoner av kvinner som hadde dødd i barselfeber, for deretter å gå direkte inn til de fødende. Semmelweis oppdaget at ved å vaske hendene i en oppløsning av klor og kalk, sank dødsratene også på lege-klinikkene, faktisk helt ned mot 1%.

Hans forslag om håndvask ble imidlertid bryskt avvist. Å akseptere det ville også bety å innrømme at legene selv kunne være smittebærere. Det ble for drøy kost! Semmelweis’ kunne heller ikke tilby en vitenskapelig forklaring på sine observasjoner, i hvert fall  ikke en som var akseptabel for den tids medisin. Hans ideer ble latterliggjort og hans karriere i Wien fikk en brå slutt. Etter mye motstand ble han til slutt lurt inn på et sinnssykehus, der han ble mishandlet og døde etter kort tid.

Semmelweis ble bare 47 år gammel. Men navnet hans står i dag for det mot til sannhet, som er forutsetningen for vitenskapens integritet. Det minner oss også på prisen som ofte må betales for å motsi etablerte trossystemer. Som historien har vist er heller ikke vitenskapen fri for gruppetenkning og overtroen på ”den kompakte majoritet”.

Men en Semmelweis av i dag ville vel ikke bli behandlet slik, vil mange si. Verden har da tross alt gått fremover siden 1847! I dag går det naturlig nok ikke om håndhygiene, som ikke lenger er noe stridsspørsmål. Strid er det derimot på andre felter, som f.eks. mht. risikoer ved elektromagnetisk stråling, vaksiner og GMO. Boken Folkefiender spør om det finnes eksempler på Stockmann og Semmelweis-skjebner også i dag, og da nettopp på de tre nevnte feltene. Kategorisk å utelukke den muligheten ville være overmodig.

Tre mulige kandidater er identifisert, som vil behandles både mht. til dere forskning og dere skjebne. De tre er Dr. Andrew Wakefield (vaksiner), professor Olle Johansson (stråling) og Dr. Árpád Pusztai (GMO).

Tilleggsinformasjon

Typen

Papirutgave, E-bok