Gode grunner til å beskytte øynene mot blått lys fra skjermer og LED
Beskyttelse mot blått lys – ni gode grunner
Risiko ved moderne lyskilder
Mens lyset av den «gode gamle glødelampen» er behagelig for øyet på grunn av den store mengden røde og nær-infrarøde bølgelengder i sitt lysspektrum, skal moderne kvikksølvlys og LED-lys brukes med forsiktighet. Dette inkluderer bakbelysning av flatskjerm og TV, energibesparende pærer og lysrør. Den største bekymringen i disse dager er sannsynligvis flatskjermmonitorer, ettersom vi bruker så mange timer i vårt arbeidsliv og privatliv til å se på dem, men den negative effekten av miljølys med energibesparende pærer eller LED-lamper bør ikke overses.
Ekstremt høy mengde blått lys i flatskjermer
Nesten alle flatskjermer er nå belyst innenfra med LED-lys. Og mens det hvite dagslyset gir en relativt jevn spektralfordeling, har LED-lyset en ekstremt høy andel kortbølget blått lys, og en svært lav andel rødt lys, det som forbedrer blodsirkulasjonen og celleregenerasjonen. (se grafisk framstilling)
Skader på netthinnen
Når man arbeider på en skjerm, ser man direkte inn i lyskilden, slik at strålingen treffer makula lutea (den gule flekken) direkte og ufiltrert. Makula lutea er området med mest fokusert syn, og ligger i bakre del av øye-eplet. Selv om UV-lyset blir filtrert ut av øyets linse, kommer blått lys til netthinnen, der det gradvis kan føre til tilstander som aldersrelatert macular degenerasjon (AMD), en uhelbredelig tilstand av det gule punktet som til slutt fører til blindhet. Tallrike studier har knyttet blått lys til utviklingen av AMD, da blå lysstråling fører til dannelsen av frie oksigenradikaler, som setter retinacellene under oksidativt stress, og kan skade og til og med helt ødelegge celler.
Blått lys gjør det vanskeligere å se klart
Lysbrytning avhenger av bølgelengder, og det kortbølgede blå lyset brytes i en annen vinkel enn langbølget rødt lys. Det er fokusert på et annet nivå i øyet, noe som fører til fargeforskyvning og uskarphet. Derfor liker piloter og idrettsutøvere ofte å ha gule briller som filtrerer ut blått lys, og dermed forbedrer synsstyrken og kontrasten. AMD-pasienter foreskrives ofte gule briller eller kontaktlinser for å beskytte deres makula mot skadelig blått lys.
Lysbrytning i øyet
Forstyrrelse i hormonbalansen
Lys med stor mengde kortbølget blå stråling påvirker hormon-nivået ved å redusere produksjonen av melatonin («søvnhormon»), og øke produksjonen av «stresshormonene» kortisol og ACTH. Denne mekanismen, som gir mening i løpet av dagen, kan være en alvorlig trussel mot helsen vår når vi står overfor for mye blått lys om ettermiddagen og kvelden. Forstyrrelser i hormonbalansen kan føre til såkalte livsstilstilstander som kardiovaskulære sykdommer, kreft, diabetes, samt forstyrrelser i stoffskiftet og immunsystemet.
Ingen sjanse for regenerering
Rødt og nær-infrarødt lys aktiverer cytokromoksidase, et sentralt enzym av den mitokondrielle funksjonen, som fremmer helbredelse og kan reparere vevskader på cellulært nivå. Hvis man tilbringer mesteparten av dagen under kunstig lys med høy andel blått lys og stirrer inn i datamaskin- eller TV-skjermer, blir øyet overbelastet med blått lys. Disse lyskildene mangler vanligvis sirkulasjonsfremmende og regenererende røde frekvenser, og derfor er det neppe sjanse for at kroppen regenererer.
Lysstyrkekontroll er ingen løsning
De fleste skjermer regulerer lysstyrken ved hjelp av pulsbreddermodulasjon, som styrer frekvensen av lysimpulser. Så når du regulerer skjermen til å bli mørkere, forlenger dette bare pausene mellom individuelle lysimpulser, mens intensiteten ikke endres. Fullbelastningen av lysimpulsen treffer øyet, selv om det subjektivt ser ut til å være mørkere. Pulserende signaler kan være enda mer skadelige for den fysiologiske balansen enn stabilt lys.
Eldre LED-belagte flatskjermbilder og i tillegg til alle TFt-skjermer slutter kun å flimre med full lysstyrke. Hvis du bruker en slik skjerm, anbefaler vi derfor at du regulerer den til full lysstyrke og beskytter øynene med våre bluelightprotect filtre. Noen nyere LED-opplyste skjermer kan dimmes uten å forårsake flimring, i dette tilfellet kan dimming være en god ide. Vær oppmerksom på at selv med en relativt mørk skjerm kan mye blått lys komme inn i øynene gjennom utvidete pupiller. Øynene dine trenger fortsatt beskyttelse, noe som du vil få på best mulig måte av bluelightprotect filtre.
Beskyttelsesbriller for synet
Det er logisk og nødvendig å bruke beskyttende briller når det gjelder materialer eller prosedyrer som kan skade øynene mekanisk eller kjemisk. Men faren med å jobbe på en skjerm eller i et blått lysmiljø med ubeskyttede øyne blir allikevelofte oversett, selv om de skadelige mekanismene allerede er påvist i celleforsøk. Fordi skaden akkumuleres og er kronisk i naturen, er det ganske vanskelig å utføre enestående «In vivo» -studier (studerer effektene av blålysskader på mennesker). Dette er grunnen til at medisinsk forskning sterkt antyder, men frem til nå ikke konkluderer med bevis for at blått lys forårsaker AMD og andre medisinske forhold. Hvis du vil begynne å beskytte synet ditt akkurat nå, spesielt når du arbeider på flatskjerm, anbefaler vi at du beskytter øynene med bluelightprotect-briller.